Airport City Stockholm – betydelsen av en global närvaro

Airport City Stockholm – betydelsen av en global närvaro

Det är svårt att komma närmare världen än vad du gör i Airport City Stockholm. Flygplatsstaden sysselsätter redan 26 000 människor på 800 företag i vad som är på väg att bli en av landets viktigaste tillväxtmarknader och Skandinaviens främsta transportnav. Stadspulsen och den globala närvaron är slående.

– Så fort du kliver utanför terminalen är det som att vara mitt i huvudstadens kärna, säger Fredrik Jaresved, vd för Airport City Stockholm.

En ny superregion
Förut kallades det ”den gyllene axeln” – området mellan Stockholm och Uppsala som skulle stå för den största utvecklingsökningen i Sverige under de kommande tjugo åren. Nu talas det om en ny superregion. Stockholm och Uppsala växer samman via Arlanda och bildar Sveriges första riktiga flygplatsstad. Bara under de senaste tre åren har antalet etablerade företag i Airport City Stockholm ökat med hela 27 %, och enligt alla prognoser fortsätter trenden.

– Det är spännande att se att antalet verksamheter växer så snabbt här, säger Fredrik Jaresved. I synnerhet den kraftiga ökningen av små och medelstora verksamheter. Här finns en stabil och växande marknad, med tillgång till kvalificerad arbetskraft och hög tillgänglighet. Det är inte många platser som kan skryta med att ha gångavstånd till resten av världen.

Långsiktigt samarbete
Swedavia, Sigtuna kommun och Arlandastad Holding har tillsammans tagit fram stadsbyggnadsplanen och varit drivande i arbetet med Airport City Stockholm. Det täta samarbetet är en avgörande framgångsfaktor med stora synergieffekter.

– Samarbetet mellan stat, kommun och det privata näringslivet runt flygplatsstaden är unikt och det är en viktig pusselbit i utvecklingen av hela området, säger Leif West som är styrelseordförande för Airport City Stockholm och vice ordförande i Arlandastad Holding.

– Det viktigaste är att vi skapar och utvecklar morgondagens arbetsplats, mötesplats och resenav, säger Karl Wistrand som är vd på Swedavia Real Estate. Den starka tillväxten vi ser nu ger ännu större behov av etableringsmöjligheter.

Utvecklingen av Airport City Stockholm är också av strategisk betydelse för hela Sigtuna kommun, som arbetar proaktivt och med högt ställda mål.

– De resurser som skapas återinvesterar vi i framtidssatsningar inom skola, äldreomsorg, vård, trygghet, kultur och idrott, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst.

Med världen som marknad
Visionen för Airport City Stockholm med 50 000 arbetstillfällen år 2030 gör flygplatsstaden till ett av landets viktigaste tillväxtområden.

– Nästa steg är att bli ännu starkare inom mötesindustrin. Redan idag finns betydande konferensverksamhet och omfattande utbildningsverksamhet, inte minst kopplat till fordonsindustrin. Nu ser vi fram emot att få igång mässan vid Eurostop samt en större kongressanläggning vid flygplatsen, säger Fredrik Jaresved.

Lanseringen av Scandinavian Xpo
Den nya mässan är före detta Eurostop Arlanda som byggs om till en modern internationell mötesplats med mässhallar, konferensutrymmen och hotell. Scandinavian Xpo och beräknas öppna vid årsskiftet 2019/2020.

– Det handlar förstås mycket om fler starka etableringar och det gäller i stort sett samtliga sektorer med världen som marknad, avslutar Fredrik Jaresved.

Artikeln publicerad den 26 juni, 2018 av borgowilli