”Vi behöver omvärdera synen på vad kunskap är”

”Vi behöver omvärdera synen på vad kunskap är”

Allt fler arbetsuppgifter blir automatiserade när robotteknik och AI är på frammarsch. Tankesmedjan Futurion vill rusta oss för framtidens arbetsliv.

– Globalisering, digitalisering och demografisk utveckling förändrar arbetsmarknaden i grunden. Kompetensutveckling kommer att bli helt avgörande för att hävda sig på arbetsmarknaden framöver, säger Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion.

Tankesmedjan Futurion är en kunskapshub och ett framtidslabb för alla som vill förstå svensk arbetsmarknad och Sveriges framtida utmaningar i en allt mer globaliserad ekonomi. Futurion startades 2016 av TCO och de fjorton TCO-förbunden.

– Jobb försvinner men att det kommer också nya som ersätter de gamla. Den digitala transformationen går snabbare än tidigare teknikskiften, men har vi tid att skaffa de färdigheter och kompetenser som krävs på framtidens arbetsmarknad, fortsätter Ann-Therese Enarsson.

Inför den snabbrörliga men oförutsägbara världen spår Futurion att så kallade ”soft skills”, egenskaper som nytänkande, förhandlingsförmåga, medkänsla och flexibilitet, kommer att bli efterfrågade.

– Det handlar om att vara kreativ och social för att lyckas i framtidens alltmer automatiserade arbetsliv. Vi måste bredda våra föreställningar om vad kunskap är.

Ann-Therese Enarsson menar att vi länge haft en relativt snäv uppfattning om vilken utbildning man ska ha gått och vilken kompetens man ska ha:

– Ökad digitalisering gör att vi behöver få bättre förståelse för problemlösning och komplexa samband. Ett exempel är dataspelsvärlden, som sällan fått den uppmärksamhet och det utrymme den förtjänar.

Futurion tittar på vilken roll spelande kan ha i framtidens jakt på talang. Nu bjuder de in till Future Skills Lounge, en mötesplats om framtidens kompetenser där gamers och företagare möts och matchas.

– Genom Future Skills Lounge vill vi utmana synen på vad kunskap egentligen är. Vi vill diskutera spelande, lärande och färdigheter. Jag tror att det blir många intressanta och roliga samtal – plus en och annan ahaupplevelse, avslutar Ann-Therese Enarsson.

Artikeln publicerad den 2 juli, 2018 av borgowilli