Ett läkemedel som gör att fler cancerpatienter svarar på cellgiftsbehandling. Det är målsättningen med Isofols läkemedelskandidat arfolitixorin.
– Bara 45 procent av patienter med spridd kolorektal cancer svarar på dagens standardbehandling med cellgifter. Vi vill höja det till 55 till 60 procent, säger Anders Rabbe, vd på Isofol.
I dagsläget ges det folatbaserade läkemedlet leukovorin tillsammans med cellgiftet 5-FU för att öka behandlingens effektivitet. För att fungera behöver leukovorin omvandlas
i kroppen till den aktiva substansen MTHF – något alla inte kan göra fullt ut på grund av genetiska förutsättningar. Därför började kirurgen, och Isofols grundare, Bengt Gustavsson fundera på att framställa MTHF direkt.
– Det var komplicerat eftersom MTHF är en instabil produkt, men till slut lyckades han tillsammans med det världsledande företaget på folater Merck & Cie, berättar Anders Rabbe.
Det är metastaserad, det vill säga spridd, kolorektal cancer som Isofol fokuserar på nu.
– Tyvärr är det inte många som botas. Istället handlar det om att förlänga livet och samtidigt förbättra vardagen. Att komma med en potentiell förbättring av den behandling som ges till majoriteten av patienterna, har inte hänt på över tio år, säger Anders Rabbe.
På sikt finns ambitioner att använda arfolitixorin i tidigare stadier av kolorektal cancer och även inom andra cancerformer.
– Om man ger det i förebyggande syfte efter att man opererat bort en tumör kan man förhoppningsvis minska andelen återfall, säger han.
I höst kommer Isofol att påbörja en fas III- studie – det sista steget innan godkännande.
– Vi har fått okej från läkemedelsmyndigheter både i USA (FDA) och i Europa (EMA) kring vår studiedesign och vad vi ska uppnå. Dessutom kan vi redan tillverka vår produkt i kommersiell skala vilket minskar riskerna betydligt, säger Anders Rabbe.
Är studien lyckad finns förutsättningarna att förbättra livskvaliteten för mer än 365 000 patienter som årligen behandlas med 5-FU och leukovorin i USA, Europa och Japan.
– Arfolitixorin har väldigt stor potential, säger Anders Rabbe.