Laboratorium ”to go” – nu en verklighet

Laboratorium ”to go” – nu en verklighet

LifeAssay erbjuder testsystem för blodanalys hos djur, framförallt häst, katt och hund. Med deras testsystem får man i dag snabbt och enkelt ett provsvar direkt hos veterinären utan att provet, som fallet ofta är idag, skickas till ett labb där man får svaret först ett dygn senare.

– Vi vill flytta labbet ännu närmare patienten. Därför utvecklar vi nu vårt testsystem till ett engångstest där instrument och reagens kombineras i en teststicka. Vi vill att man ska kunna ha labbet i fickan och med vår teknologi blir det möjligt, säger Anders Ingvarsson, vd på LifeAssay.

Testerna kan exempelvis visa snabbsänka i blodet och planen är att de första testerna kommer att lanseras på veterinärmarknaden. Just nu utvecklar de också en provbehandlingsenhet som komplement. Med den kan vem som helst, var som helst ta provet och få ett säkert resultat.

– Genom att bara tillsätta en droppe blod kan enheten utföra analysen och ge ett exakt resultat, säger doktor Björn Ekberg och fortsätter:

– Våra tester är mer komplexa än till exempel graviditetstester. Ett graviditetstest behöver bara visa plus eller minus. Vi kan med vårt engångstest få ett mätbart värde med minimal felmarginal. Dessutom är det mer en plattform. Man kan välja att titta på andra proteiner eller hormon också.

I dag arbetar de med produkter för djur men ser stor potential på humansidan.

– Patienten skulle slippa åka in för blodprov och samhället skulle spara resurser som istället kan gå till annat, säger doktor Björn Ekberg.

– Men, det är inte meningen att koppla bort vården. Våra instrument fungerar inom ramen för hur vården ser ut. Det sker alltid under en läkares uppsikt, fyller Anders Ingvarsson i.

LifeAssay har investerat och expanderat under 2017, med ett dotterbolag i Kina och storsatsning på att etablera försäljning i Tyskland och USA.

– Under 2018 vill vi att investeringarna vi har gjort ska ge försäljning, säger Anders Ingvarsson.

Artikeln publicerad den 26 juni, 2018 av borgowilli