Nya flygplan betyder minskade utsläpp

Nya flygplan betyder minskade utsläpp

Norwegian fortsätter att förnya flottan till de mest bränsleeffektiva och miljöanpassade flygplanen som finns på marknaden. Att ligga i teknologins framkant är en del av det skandinaviska flygbolagets strategi.

Dagens nya flygplan är cirka 70 procent mer bränsleeffektiva än de var för 40 år sedan – och 20 procent mer bränsleeffektiva än för 10 år sedan. Matematiken är enkel; ju nyare flygplan, desto mindre klimatpåverkan. Det skandinaviska flygbolaget Norwegian har därmed, med en genomsnittsålder på 3,7 år, en av de yngsta och mest miljöanpassade flygplans flottorna i världen.

För långdistansflygningar använder bolaget det prisade flygplanet Boeing 787 Dreamliner. Nu uppgraderas även medeldistans flyget från moderna Boeing 737-800 till nya 737 MAX, som drar 14 procent mindre bränsle än föregångaren:

– Det är stora investeringar som vi gör men det är också den bästa affärsmodellen för oss. Genom att vi förnyar vår flotta får vi flygplan som är mer effektiva och mer miljöanpassade men även billigare att flyga och underhålla. Samtidigt ökar nya plan passagerarkomforten ytterligare, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian.

Precis som branschen i övrigt har Norwegian följt den senaste tidens debatt om flygets miljöpåverkan:

– Tyvärr har debatten ofta utelämnat hur mycket som flyget faktiskt bidrar med till samhället. Vår inställning är att utsläppen ska minska – inte flygandet. Vi följer teknikutvecklingen noga. Biobränslen är en viktig satsning men tyvärr är biobränsle en bristvara och det kommer att ta tid innan vi helt kan gå över till denna bränsleform. Genom att vi har en av världens yngsta flygplansflottor tar vi ansvar och minskar utsläppen redan i dag, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Analysföretaget Menon Economics har analyserat hur den miljon människor som varje år flyger till Sverige med Norwegian påverkar den svenska ekonomin. Rapporten visar att Norwegian bidrar till en ökad omsättning på 7,1 miljarder kronor per år på hotell, restauranger och turistattraktioner i Sverige. Den ökade omsättningen genererar i sin tur över 10 000 nya arbetsplatser:

– Rapporten visar vilken enorm betydelse flyget har för Sverige som helhet och hur mycket det bidrar till en positiv utveckling. Vi vill gärna mångdubbla dessa siffror men då krävs en mer flygvänlig politik där politiker och branschaktörer samarbetar för att vi ska kunna fortsätta utveckla tillgängligheten till och från Sverige på ett hållbart sätt. Med en beställning på flera hundra nya flygplan både kan och vill vi vara med och bidra till ett hållbart flygande, avslutar Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Artikeln publicerad den 26 juni, 2018 av borgowilli