”Vi måste börja tänka större”

”Vi måste börja tänka större”

Många förknippar fortfarande solceller med tjocka och fula kiselpaneler som klumpigt placerats på ett villatak. Det här är en förlegad bild som svenska SolTech Energy vill förändra med hjälp av deras produkter som både är snygga och genererar mycket el.

– Vi erbjuder estetisk solenergi. Det innebär att våra solpaneler kan vara semitransparenta, färgade och framförallt byggnadsintegrerade i till exempel balkonger, fasader och fönsterrutor. Det är framtidens energi enligt oss, säger Stefan Ölander, arbetande styrelseordförande på SolTech Energy.

Med lösningar som ShingEl – en unik solcellspanel som kan integreras med tegelpannor – bevisar det svenska solenergibolaget att estetiken nu har kommit i kapp tekniken.

– ShingEl är vår variant på ett shingeltak. Du får ett taktäckningsmaterial som genererar energi och en lösning som inte ligger på taket – det är taket, säger Stefan Ölander och tillägger:

– Vasakronan har redan förstått tjusningen med ShingEl. Vid renovering av taket på en fastighet i Uppsala med plåttak kommer ShingEl att läggas på den nya papp och läkten. Istället för ett nytt plåttak med traditionella solpaneler ovanpå det.

Enligt Stefan Ölander har många bolag fina hållbarhetsplaner, men det går trögt att införa nya hållbara lösningar i bygg- och fastighetsbranschen. Han menar att politiker och näringsliv behöver ta i med hårdhandskarna för att uppnå en positiv förändring:

– Man kan inte längre skylla på att det är fult, dyrt eller krångligt med solceller. Ska vi klara av FN:s klimatmål borde det vara ett krav att huset ska generera el för att få beviljat bygglov, säger Stefan Ölander och avslutar:

– Jag är trött på snacket från stora företag att solenergi har lång avbetalningstid. Vi måste börja tänka större! Är du hyresvärd tjänar du på att installera solenergi i dina fastigheter då du kan ta ut ett högre pris. Vi har tekniken på plats – därför är det en självklarhet att använda byggnadsintegrerade solceller i dag.

Artikeln publicerad den 19 juni, 2018 av borgowilli