SSM hjälper Stockholm att växa smart

SSM hjälper Stockholm att växa smart

Hur löser vi problemet med att det blir allt svårare – och dyrare – att hitta bostäder? SSM:s lösning är att ständigt utmana befintliga tankesätt i syfte att utveckla och producera smarta, moderna och prisvärda bostäder som många fler har råd med – både bostadsrätter, hyresrätter och studentbostäder.

Urbaniseringen är en global och ihållande trend. Storstockholm med sina 2,3 miljoner invånare är inget undantag – staden är bland de snabbast växande regionerna i Europa. Stockholms befolkning har de senaste tio åren ökat med nästan hundra personer om dagen. Det ställer nya krav på bostadsmarknaden. Trots det byggs de flesta lägenheterna efter samma princip som på 40-talet, med planlösningar som inte utnyttjar ytorna. Bostadsutvecklaren SSM vågar tänka annorlunda:

– Vi vill att fler människor ska ha möjlighet till, och råd med, ett bra boende. Vi producerar därför smarta och prisvärda bostäder med olika upplåtelseformer. Med ”smarta” menar vi att bostäderna ska vara yteffektiva, multifunktionella och miljövänliga, säger vd Mattias Roos.

Intill Järla sjö i Nacka, utanför Stockholm, står turbinhallarna från 1911. De var en del av industrimannen Gustaf de Lavals verksamhet i ett område som då var beläget i stadens utkant. I det växande Stockholm är det numera snarare ett centralt område och i den tidigare industrilokalen har SSM uppfört 205 nya lägenheter.

Projektet är ett bra exempel på SSM:s filosofi. Industrikänslan finns bevarad men bostäderna passar dagens stadsbor och deras behov. De flesta lägenheterna är kvadratsmarta tvårummare med öppen planlösning och smarta förvaringslösningar där ytan utnyttjas maximalt.

– Debatten vid nybyggnation handlar ofta om att byggkostnaderna ska sänkas, men det påverkar inte prislappen för konsumenten speciellt mycket. Priset marknadsanpassas nämligen alltid i slutändan. Istället är det produktiviteten som måste höjas i form av att ytan utnyttjas mer effektivt. Det är vad vi gör, säger Mattias Roos.

Målgruppen för SSM:s lägenheter är de så kallade ”urbaniterna”. De är mellan 20 och 44 år, bor i mindre hushåll om en till två personer och prioriterar närheten till spårbundna kommunikationer i kombination med attraktiva lägen. De vill också ha pengar kvar i plånboken när räkningarna är betalda, något som annars är svårt i Stockholmsregionen:

– Bostadsutvecklingen i Stockholm har till stor del drivits av att det byggs exklusiva bostäder efter rådande heminredningstrender. Resultatet har tyvärr blivit att prislappen på nybyggnationer blir högre. Den målgrupp som SSM fokuserar på – morgondagens urbaniter – har ett genuint behov av bostäder oavsett konjunktur, säger Mattias Roos.

SSM har identifierat en gyllene siffra i fråga om bostädernas storlek: 42 kvadratmeter. Det utrymmet kan på olika sätt anpassas och disponeras för en person eller två personer för att svara upp mot individuella krav och inkomster:

– Funktionalitet är ett av våra nyckelbegrepp och innebär att bostaden ska kunna anpassas till olika scenarier – från mysig hemmamiljö för avkoppling till att härbärgera tio personer runt ett middagsbord. Ett givet nästa steg i utvecklingen är att erbjuda färdigmöblerade bostäder så att lägenheten utnyttjas maximalt.

Filosofin om ett smartare stadsboende slutar inte vid själva bostaden. Hos SSM pratar man om att lägenheten bara är det första rummet. Det andra rummet utgörs av de gemensamma delarna i boendet. SSM:s bostadskvarter är därför välutrustade med funktioner som kan delas mellan de boende. Det innebär minskade månadskostnader och ökad tillgång till olika typer av boendeservice. Ofta finns en swimmingpool för ett tidigt morgondopp. En gemensam takterrass skapar utrymme för avkoppling och rekreation. Gym erbjuder aktiva möjligheter till en sund livsstil.

SSM vill också vara i framkant när det gäller miljö och hållbarhet. I flera av SSM:s boenden finns därför cykel- och bilpooler, samtidigt som social hållbarhet är viktigt när bostäderna utformas. Det är nämligen så vi bygger ett fortsatt välmående Stockholm:

– Vi lägger stor vikt vid social integration genom att fokusera på att de nya bostadskvarteren smälter in och bidrar till området i sin helhet. Gemensamhetsytorna och de delade tjänsterna innebär att de boende lär känna varandra bättre vilket bidrar till ökad trivsel och trygghet i bostadskvarteret. Vår sammantagna ambition är att i alla led skapa boenden som svarar mot de boendes behov – både nu och i framtiden, avslutar Mattias Roos.

Artikeln publicerad den 2 juli, 2018 av borgowilli